Senast våren var så här blöt var för 20 år sedan

Av Jan Åberg

Jag har gått igenom lite data från SMHI för mätstationen Dalkarlsån i Mellanbygden, och kan konstatera att vi sedan mer än 10 år tillbaka har vant oss vid att vårfloden ska vara avklarad slutet slutet av maj, och att det var 20 år sedan sist det var så mycket vatten i Dalkarlsåns avrinningsområde i slutet av maj. I år liknar nämligen situationen (i Dalkarlsån) den blöta inledningen av sommaren 1995.

OM det blir som 1995 även fortsättningsvis, behöver vi dock inte vara oroliga för en blöt sommar, utan kan snarare förvänta oss ovanligt låga vattenflöden i de små kustvattendragen ända fram till våren 2016. Ingen höstflod att tala om ens… Men som bekant upprepar sig ju inte historien (även om den ofta rimmar).

Trenden enligt SMHI är dock att våren kommer snabbare än förr i tiden. Under de senaste 40 åren har nämligen vegetationsperiodens längd ökat med hela 2 veckor. Och fortsätter vi att förbränna fossila bränslen enligt ”business as usual” kommer vegetationsperioden att stadigt öka med uppemot 2-3 månader fram till 2100 (SMHI). DET är en mycket annorlunda Mellanbygd, som troligen inte ens kommer att bjuda på några vårfloder att tala om (eftersom vintrarna troligen mest kommer att bjuda på regn).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.