År 2021 färdigställdes två rapporter som ökar kunskapen om övergödningen i sjöar i Västerbotten. Är det de näringsrika sedimenten i själva sjön som bidrar mest (rapport nr 1 nedan) eller är det näring från inflödande diken och bäckar (rapport nr 2 nedan)? Den som läser rapporterna har chansen att få ökad förståelse om bland annat dessa frågor.
Större delen av de undersökta sjöarna ligger i Mellanbygden. Exempel på sjöar som finns med i rapporterna är Avan (Tavelsjö), Broträsket (Lövånger), Labbträsket (Ånäset) och Inre ljusvattnet (Burträsk). En sammanfattning av resultaten från Lillåns sjöar Labbträsket, Båtsjön och Broträsket finns i denna presentation (sidorna 23-42).
Övergödning är visserligen inte ett regionalt omfattande problem i Västerbotten, men på lokal skala finns påtagliga problem med både giftiga algblomningar och annan typ av försämrad vattenkvalitet. Det har kunnat observeras i t.ex. Uttersjöträsket och i Överklintens sjöar Hemsjön och Långsjön.
De två övergödningsrapporternas resultat kommer du till via länkarna nedan. Vid frågor eller kommentarer kontakta gärna vattenrådets kontaktperson.
Intressant att man även i mer nordliga vatten nu börjar titta närmare på ev internbelastningsproblematik. I södra Sverige är det inte särskilt ovanligt och förklarar varför man i historiskt fosforbelastade vatten inte ser effekt av åtgärder i tillrinningsområdet. Utan att föregripa resultaten av grundligare undersökningar kan jag ändå tipsa om frukostmötet vi arrangerade förra veckan. Inspelning kan ses på vår webbsajt http://www.Vattenresurs.se. Budskapet är att när internbelastning konstaterats kan det också effektivt åtgärdas. Lycka till i det fortsatta vattenvårdsarbetet!